opskrifter

Hakket kød

Selvom vi prøver at lave så mange bøffer og hele stege som muligt ud af Naturkalvene, bliver der altid en del hakket kød ud af dem også. Hakket kød kan bruges til mange forskellige ting – og der er god mulighed for at give det ekstra smag, fylde og sundhed, ved at blande rodfrugter og friske krydderurter i fx fars. Hér er et par forslag:

Tørstegt, hakket kødfyld – ala Arabia.

Ingredienser:

500 gr. Hakket Naturkalv

1 finthakket rødløg

En knivspids knust spidskommen

Evt. et drys kanel og en lille håndfuld rosiner

2 knuste fed hvidløg

1 bundt friske krydderurter, fx  timian, oregano, basilikum, purløg

Tilberedning:

Svits løget på en varm pande i en smule smør/olieblanding. Rist spidskommen let af sammen med løget og tilsæt og fordel hvidløget, lige inden det hakkede kød kommes på panden.

Rør godt og ved god varme, til det hakkede kød er godt smuldret og virker ”tørt”. Tilsæt eventuel kanel og rosiner nu.

Til sidst tilsættes de friske, finthakkede krydderurter og kødretten varmes igennem.

Bruges i pitabrød med salat, tomat, agurk og dressing, som topping på pizza eller drys i en salat.

Fyldige hakkebøffer

Ingredienser:

500 gr. Hakket Naturkalv

1 rødløg

1 fed hvidløg

1 stor, fintrevet/hakket gulerod eller anden rodfrugt

1 bundt friske krydderurter, fx  timian, oregano, basilikum, purløg

1 æg

Evt. rasp

Tilberedning:

Rør kødet, finthakket løg, knust hvidløg, revet gulerod, finthakkede krydderurter og æg grundigt sammen i en skål. Lad det stå en halv times tid og rør igen. Farsen må gerne være mere våd en vanligt – det giver en mere saftig bøf! Hvis farsen er for våd, kan der tilsættes rasp til den ønskede konsistens.

Hakkebøfferne laves ved at tage en stor skefuld fars op på hakkebrættet og hakke og forme bøffen let med en kniv. Bøffen vendes med en tynd spatel og hakkes/formes på begge sider og steges til den er gennemstegt og kødsaften bliver klar.

Serveres med det klassiske tilbehør eller bare en salat med godt brød til.

Velbekomme

Sicilianske kødboller (4pers)

Ingredienser:

500gr Naturkalv hakket kød
1 æg
3/4 dl rasp
1/2 dl parmesan eller peccorino
1 fed hvidløg
Salt
Peber (frisk kværnet)
Hakkede Krydderurter, ex basilikum – rosmarin – oregano
Revet citronskal fra 1 lille økologisk citron
Saft fra 1/3-1/2 lille citron
1 dl hvidvin eller rødvin

Tomatsauce
1 liter mosede tomater
1-2 bouillon terning grøntsager
1-2 stilke blegselleri
1 rød peber
2 gulerødder
1 mellem løg
1 fed hvidløg
1 dl rødvin eller hvidvin
Eventuelt 1 dl fløde
Hvis du er glad for lidt bid i din sauce kan du med fordel tilsætte en lille smule frisk chili

Tilberedning:

Bland ingredienserne sammen så det får en fast konsistens, som du kan forme til kødboller – det kan være der skal et ekstra æg i eller evt. en sjat mælk – lad det stå og trække ca. 10 min.

Form til kugler og steg på pande i en blanding af smør og olie – når de er brunet på begge sider hældes 1 dl hvidvin eller rødvin ved og lad det reducere/koge ind.
Kødbollerne skal ikke være stegt helt færdige, da de skal i tomatsauce og varmes.

Hak grøntsagerne meget fint. Klar løgene og tilsæt efterfølgende de øvrige grøntsager.
Tilsæt vin og tillad alkoholen at fordampe, inden tomatsaucen tilsættes.
Tilsæt bouillon terning(er).
Tilsæt eventuelt fløde.

Lad det simre ca. 10 -15 min alt efter om du ønsker lidt bid i dine grøntsager.
Smag til med salt og peber.

Der kan med fordel tilsættes lidt hakkede krydderurter inden servering – gerne basilikum.

Tilsæt kødbollerne til saucen og varm op
Serveres med pasta.
Bon appetito

Græsk moussaka

500 gram Hakket Naturkalv

500 gram Løg

40 gram Olivenolie

2 fed Hvidløg

70 gram Tomatpure. koncentreret

Salt og peber

1 tsk. Sukker

1 tsk. Rosmarin, tørret

750 gram Kartofler

2 Æg

1 dl. Sødmælk

50 gram Revet ost, mozzarella 45+

Tilberedning:

Pil og hak løgene. Svits dem. Kom kødet i, svits det, tilsæt hvidløg, tomatpuré, salt, peber, sukker og rosmarin. Simre i 5 min. Smag til.

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Fordel halvdelen af kartoffelskiverne i bunden af et smurt ovnfast fad. Kom kødblandingen på, dæk med resten af kartoflerne.

Pisk æg og mælk sammen. Hæld det over. Drys ost på.

Sættes i en 180 grader C. alm. ovn i 45 min.

Serveres med grøn salat og flutes.

Farsbrød med feta

500 gram hakket Naturkalv

1 Æg

1 dl. Havregryn, finvalsede

2 dl. Mælk

200 gram Feta. 50+

2 fed Hvidløg

125 gram Bacon i skiver

1 tsk. Herbes de Provence, tørret

Salt og Peber

Sauce:

1 ds. Hakkede tomater

1 dl. Kogevand fra kartoflerne

1 dl. Piskefløde

1 fed Hvidløg

Salt og peber

Tilberedning:

Det hakket kød blandes godt med æg, mælk, hvidløg og krydderier. Til sidst ventes feta-tern i.

Hvis der ønskes mere fylde og grønt kan der blandes revne grøntsager i farsen. Prøv fx gulerødder, æbler, lidt persillerod, bladselleri og/eller pastinak. Hvis farsen bliver for løs og ikke kan samles, kan der tilsættes et æg mere samt havregryn.

Den færdige fars hældes over i et smurt, ildfast fad og den formes til et brød, som dækkes til med bacon skriver.

Farsbrødet bages i 1 time i alm. ovn på 200 grader.

Sauce:

Tomaterne blendes og hældes i en gryde sammen med resten af ingredienserne som koges op, og smages til med salt og peber.

Serveres med salat og kogte kartofler.

Luxus Millionbøf med mos

500 gram hakket Naturkalv

2 Løg

250 gram Champignoner

5 dl. Vand

1 Bouillonterning, okse (eller hjemmelavet fond)

1 ds. Hakkede tomater, konserves

1 tsk. Tomatpure. koncentreret

4 tsk. Paprika

5 laurbærblade

3 tsk. Estragon. tørret

0.5 tsk. Chili, stødt

1.5 dl. Rødvin.

Kulør

3 spsk. Maizena majsstivelse

Salt

Peber

Pynt:

1 bdt. Persille, frisk

Kartoffelmos:

1000 gram Kartofler til mos

2 spsk. Smør

2.5 dl. Sødmælk

Tilberedning:

Hak løgene groft og svits dem med kødet på en varm pande. Sørg for at hakke godt i kødet mens det svitses.

Når kødet er gråt og finthakket tilsættes vand, bouillonterning (eller 0,5 l fond i stedet for vand og bouillonterning), Tomatpure, Paprika, laurbærblade, Estragon, chili samt rødvin. De hakkede tomater skal igennem en si over gryden (presse let med en ske). Der røres godt

Derefter tilsættes Maizena, tilsæt lidt af gangen men du rør så du får den ønskede tykkelse. Desuden hældes der kulør i så du opnår en pæn brun farve. Retten står nu under låg og simre 50 min. Husk at rør engang imellem.

Mos:

Skræl kartoflerne og skær i mindre stykker. Kog dem møre i letsaltet vand ca. 15 min. Lad kartoflerne dryppe og dampe af. Mos kartoflerne og tilsæt smør. Spæd op med mælken og pisk til den bliver luftig

Skær Champignonerne i halve og tilsæt dem millionbøffen efter den har simret 50 min. Nu skal retten simre 10 min mere med Champignonerne.

Server nu retten med hakkede persille man selv kan drysse over.