• FAQ

    Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er Naturkalv også dyrevelfærd?

Jerseytyrekalve fra malkekvægsbesætninger bliver i mange tilfælde aflivet og sendt til destruktion få timer efter fødsel. Anvendelsen og trivslen for disse kalve er en del af Nørhavegårds fundament. Mange kalve der opfedes til kødproduktion afvænnes fra mælken meget tidligt og får en højenergi og proteinrig kost bestående af korn og kraftfoder. Dette gør at de hurtigt vokser til slagtemoden størrelse. Men denne unaturlige kost kan give problemer med deres maver og en del bliver syge og får diarre. Naturkalve får minimum 3 måneder med mælk og en skånsom overgang til en græs- og urterig kost. Kraftfoder gives de kun et minimum af. Alle Nørhavegårds kalve kommer ud under åben himmel hele græsningssæsonen.

Er Naturkalv kalvekød?

Nej. I Danmark har vi en aldersgrænse for dyr der kan kaldes kalvekød på 12 måneder. Dette er en aldersgrænse der primært er fastsat ud fra den konventionelle måde at producere “fedekalve” på – med masser af korn og kraftfoder. Konventionelle kalve tager normalt over 1 kg på om dagen og når en egnet slagtevægt før de bliver 12 måneder. Naturkalve lever primært af deres naturlige fødekilder og vokser derfor langsommere, omkring 6-700 gram om dagen. De er først fuldt udviklede omkring 24 måneders alderen. Kødet kan dog i mørhed stadig sammenlignes med konventionelle kalve. Smagen derimod er langt mere dyb og intens, fordi kødet har taget smag af de græsser og urter de har levet af. Kødets farve er en flot og lidt lysere rød end fx konventionelt oksekød.

Hvordan virker naturpleje-delen?

Alle Nørhavegårds kalve går ude på græs i hele græsningssæsonen fra april/maj til september/oktober. Så mange som muligt medvirker til at græsse og dermed pleje beskyttet og fredet natur, så biodiversiteten forøges og det åbne kulturlandskab bevares.

Kan jeg få mindre månedskasser eller ændring af indholdet?

Nej, den enkelte månedskasse er den mindst mulige del af den tolvtedel af en halv kalv, som hele abonnementssystemet er bygget op omkring. Indholdet i kasserne er udarbejdet i samarbejde med slagteren og der er i flere tilfælde sammenhæng mellem kassernes indhold – således kan ændring af noget i én kasse få betydning for andre kassers indhold. Dette gælder fx også leveren, som det er besluttet at lave til bag-selv leverpostejer og følger med i alle kasser.

Kan jeg få større mængder og flere ting i kasserne?

Det er muligt ved tilmelding at bestille og få leveret mere end én kasse hver måned til samme adresse. Hvis du får leveret flere kasser, vil indholdet være forskelligt i kasserne, bortset fra det hakkede kød og leverpostej. Indholdet i kasserne er udarbejdet i samarbejde med slagteren og der er i flere tilfælde sammenhæng mellem kassernes indhold – således kan ændring af noget i én kasse få betydning for andre kassers indhold. Dette betyder at det ikke vil være muligt at imødekomme enkelte ønsker om kassernes indhold

Kan jeg holde pause eller ferie i leveringen?

Der er mulighed for at melde ferie indtil én uge før en levering og dermed springe en månedskasse over.

Hvordan fungerer betalingen?

Ved tilmelding betales for den først leverede kasse via link til online/web-kreditkort betalingsportal. De efterfølgende leveringer kan du vælge at tilmelde til automatisk opkrævning via Betalingsservice eller få tilsendt opkrævningerne på girokort. For sidstnævnte løsning opkræves et girokort-gebyr.

Dine opkrævninger trækkes altid fra din konto tidligst på afsendelsesdagen, som er dagen før levering

Hvor lang tids abonnement binder jeg mig til ved tilmelding?

Abonnenter binder sig ikke til længere leveringsperioder ved tilmelding. For at få puslespillet med månedskasserne til at gå op, har Naturkalv dog fastsat en opsigelsesfrist på 3 uger før en kommende levering.

Hvordan finder jeg ud af at bruge indholdet i kasserne?

På siden “indhold i kasserne” kan du finde forslag til hvordan kassernes indhold af fileter, stege og bøffer kan anvendes. Naturkalv forsøger at maksimere værdien af kassernes indhold, ved at bevare så meget som muligt som hele stege, i stedet for at skære det ud som små- eller hakket kød. Dette betyder fx at en ellers sjældent udbudt ”bovsteg” og “bovsteak” kan opleves i Naturkalvs kasser – en udskæring der ellers ofte skæres til små- eller hakket kød, hvilket egentligt er synd, da der kan laves meget lækker og mør simremad eller saftig bøf af dette stykke, lidt oversete, kød.